Welke maatregelen kun je nemen tegen overbeharing?

Heb je last van ingegroeide haren, bultjes, littekens en scheer je je benen vaker in één week? En vind je ongewenste haargroei storend? Dan is de het mogelijk dat je last hebt van overbeharing. Dit is één van de grootste problemen wat vele vrouwen (en mannen!) ondervinden. Als huidtherapeute krijg ik hierover vaak vragen in de praktijk. ‘Wat houdt overbeharing in en hoe ontstaat het? Welke behandelingen zijn er? En wat kan je zelf aan doen? In deze blog zal ik hier verder op ingaan.

Wat houdt overbeharing precies in?

Overbeharing houdt ‘ongewenste haargroei’ in en het kent twee vormen: Hypertrichose en Hirsutisme. Ze kunnen afzonderlijk voorkomen, echter soms ook gecombineerd.

  • Hypertrichose: er is sprake van een sterke haargroei op plaatsen die normaal licht behaard zijn vergeleken met anderen van hetzelfde ras en leeftijd. Dit kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen.
  • Hirsutisme: overmatige haargroei bij vrouwen volgens het mannelijke beharingspatroon. Er groeit veel haar op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donsharen hebben. Denk hierbij aan donkere stugge haren in het gezicht, rond de tepels, op de borst, rug, buik en bovenbenen.

 

Hoe ontstaat overbeharing?

De oorzaak van overbeharing is meestal familiair. Komt Hypertrichose of Hirsutisme in je familie voor, dan is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt. De eerste klachten hiervan doen zich vaak voor aan het eind van de puberteit. Naast erfelijkheid spelen ook testosteron en andere mannelijke hormonen een rol. Bij een deel van de vrouwen met Hirsutisme is er sprake van een verhoogd testosterongehalte in het bloed. Daarnaast kan ook een ziekte oorzaak zijn van overbeharing. Bijvoorbeeld Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) en een aandoening van de bijnieren kunnen gepaard gaan met overbeharing.

Is er verschil van overbeharing bij vrouwen en mannen?

Over het algemeen hebben zowel vrouwen als mannen evenveel haar op hun huid. Het verschil van haar begint bij mannen in de puberteit. Zij krijgen namelijk dikker, langer en donkerder haar. Dit gebeurt onder invloed van mannelijke hormonen. Aangezien vrouwen minder mannelijke hormonen hebben, krijgen zij minder last van overbeharing.

 

Welke behandelingen zijn er?

Overbeharing kan je in sommige gevallen via de huisarts laten verhelpen door gebruik te gaan maken van anti-mannelijke hormonen om vermindering van haargroei te bewerkstelligen. De huidtherapeuten van Huidzorg Royale zijn medisch en cosmetisch opgeleid om overbeharing te behandelen met elektrische epilatie en laserontharing.

 

Overbeharing tegengaan met Elektrische Epilatie

Bij elektrische epilatie laat de huidtherapeute een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor het haartje beschadigd en vernietigd wordt. De ongewenste haren worden één voor één behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw behandeld worden. Door de behandeling keer op keer te herhalen, zal het haarzakje zich steeds moeilijker kunnen herstellen en uiteindelijke volledig vernietigd worden. Deze behandeling is geschikt voor kleine oppervlaktes en bij blonde of witte haren die niet door een laser behandeld worden.

 

Overbeharing tegengaan met Laserontharing

Laserontharen vindt plaats door middel van diode laser de Soprano ICE. De diodelaser met 810nm is het meest effectieve apparaat op het gebied van permanent ontharen. Huidzorg Royale heeft deze laser in huis. Bij laserontharen wordt het licht wat vrijkomt uit het laserapparaat geabsorbeerd door het pigment dat aanwezig is in het haarzakje. In het haarzakje gaat zich dusdanig veel warmte ontwikkelen waardoor de haarfollikels inclusief de kiemcellen zodanig beschadigd raken en afsterven. Huidzorg Royale heeft gekozen voor de Soprano ICE laser met de SHR-functie omdat deze laatste de haarfollikels geleidelijk opwarmt in tegenstelling tot andere ontharingsapparaten. In de media wordt veel geschreven over het risico van huidverbranding bij laserontharen. Om huidverbranding uit te sluiten, kiest Huidzorg Royale voor de SOPRANO ICE laser die bij ons alleen gebruikt wordt door de cosmetisch en medisch opgeleide therapeuten. Laserontharing is geschikt voor donkere haren.

 

Worden behandelingen bij Huidzorg Royale vergoed door de verzekeraar?

Bij een aanvullend pakket wordt de behandeling van overbeharing in het gelaat meestal (volledig of tot een bepaald bedrag) vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van uw polis en de bijbehorende polisvoorwaarden. Wilt u weten hoeveel u precies vergoed gaat krijgen, dan is het wijsheid om uw verzekeraar te bellen met uw polis nummer bij de hand. Het is wél zo dat Huidzorg Royale contracten heeft met alle zorgverzekeraars.

 

Wat kan je zelf doen tegen overbeharing?

Naast bovengenoemde behandelingen kan je natuurlijk ook kiezen voor scheren, harsen/ waxen, epileren met een pincet of met een epilator. Mocht u dit zelf niet aandurven, dan kunt u ook terecht bij Huidzorg Royale.

 

Hulp nodig van Huidzorg Royale?

De specialisten van Huidzorg Royale zijn medisch en cosmetisch opgeleid om elektrische epilatie en laserontharing uit te voeren. Tijdens een eerste consult onderzoeken we uw huid en bespreken we uw wensen. Op die basis kunnen we de geschikte behandeling adviseren. Goed om te weten, is dat Huidzorg Royale ook behandelingen aan huis kan verzorgen. Heeft u vragen of wilt u een eerste intakegesprek plannen? Bel dan 071-5426893.

 

Lees ook de eerste blog: Hoe beperk je tekenen van huidveroudering?

Overbeharing en huidveroudering willen we allebei beperken. In de eerste blog van Huidzorg Royale leest u terug hoe onze huidtherapeute de eerste tekenen van huidveroudering kan beperken. Klik hier door.

Plan een afspraak

Bij Huidzorg Royale kunt u terecht zonder een verwijzing van de huisarts of specialist. Het is mogelijk om op korte termijn een intakegesprek in te plannen, zelfs op zaterdag en in de avonduren. Onze huidtherapie met de meest geavanceerde apparatuur wordt vergoed door zorgverzekeraars. Met welke behandeling lost Huidzorg Royale uw probleem op? Tijdens de vrijblijvende intake zoeken wij dit voor u uit. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.

Plan een afspraak