Rosacea

Rosacea is een ontsteking van het gezichtshuid, dat zich kenmerkt door uitbraken en remissies. Dit is een veel voorkomende aandoening bij lichte huidtypes. Vrouwen zijn vaker aangedaan dan mannen. De voorkeurslokalisaties zijn de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. De symptomen van rosacea zijn roodheid, gesprongen adertjes (couperose), bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. De aandoening begint met roodheid op de huid en breidt zich uit naar zichtbaar gesprongen adertjes, overtollige bultjes en puistvorming. In ernstige gevallen raakt de neus opgezwollen en de ogen geïrriteerd (zien er waterig of bloeddoorlopen uit).

 

Rosacea wordt in vier subtypen verdeeld:

 1. Erythemateuze teleangiectatische rosacea; dit wordt gekenmerkt door blozen, aanhoudende roodheid en gesprongen adertjes (couperose)
 2. Papulopustuleuze rosacea; dit uit zich met roodheid en oneffenheden zoals puistjes die komen en gaan.
 3. Fibromateuze rosacea; (rosacea van de neus) dit kenmerkt zich door zwelling en vergroving van het huidreliëf, zoals weefseltoename met een bloemkoolachtig neus.
 4. Culaire rosacea; (rosacea  van de ogen) uit zich met klachten als droge ogen, scheurtjes en brandend gevoel, gezwollen oogleden, terugkerende strontjes en mogelijk gezichtsverlies door beschadiging van de hoornvlies.

 

Wat is de oorzaak van rosacea?

De oorzaak van rosacea is onbekend. Er wordt beweerd dat rosacea een erfelijke aandoening is en dus genetische bepaald is. Daarnaast zijn er bepaalde externe factoren die rosacea kunnen verergeren.

 • Klimaatverschillen; rosacea is het ergst in de winter terwijl bij zonlicht sommige mensen juist ook klachtverergering kan krijgen.
 • Huidverzorgingsproducten; een rosacea huid die ontstoken is voelt branderig en pijnlijk aan, waardoor het gevoelig is en geen reinigingsproducten, lotion of andere cosmetica producten kan verdragen. Wel is Doctor Babor Sensitive een goed alternatief.
 • Geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten (bijnierschorshormonen) kunnen ook tijdelijk klachten verergeren.
 • Zowel gekruide voeding en het nuttigen van alcohol kan rosacea tijdelijk ook verergeren.

 

Zowel bepaalde geneesmiddelen, sterk gekruide voeding en alcohol verwijdt tijdelijk de oppervlakkige bloedvaten, wat tijdelijke klachten verergering als gevolg heeft.

 

Wat is de behandeling van Rosacea?

Het behandeldoel is gericht op het verminderen van de symptomen. Afhankelijk van de uitingsvorm wordt er gekozen voor acnétherapie, peeling, micro needling, ipl/coagulatie, gebruik van therapeutische producten en/of camouflagetherapie.

Deze medicinale behandeling wordt voorgeschreven door een arts:

 • Antibiotica; zowel inwendig als uitwendig gebruik. Dit wordt ingezet bij ontstoken rosacea, omdat het ontstekingsremmend werkt.
 • Vitamine A Zuur (isotretinoine) wordt pas voorgeschreven wanneer antibiotica niet helpt. Dit remt voornamelijk de talgproductie af.

 

Behandelingen bij rosacea door onze huidtherapeuten;

1. Acnétherapie

Hierbij worden de puistjes en ontstekingen aangeprikt en verwijderd. De huid zal worden voorbereid door een reiniging waarbij gebruik gemaakt wordt van cleansing, peeling en een masker afgestemd op uw huid. Vervolgens worden de puistjes en ontstekingen met behulp van een naaldje aangeprikt en op de juiste manier uitgedrukt. Dit is erg belangrijk om littekenvorming te voorkomen. Meer info over Acnétherapie.

 

2. Micro needling

Micro needling maakt gebruik van minuscule naaldjes die vibrerende kleine kanaaltjes in de huid maken. Hiermee wordt de huid precies genoeg verwond om deze op een natuurlijke manier te activeren. Deze prikkeling zorgt voor een natuurlijk herstelproces van de huid tot in het bindweefsel. In het bindweefsel komen groei en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine (bindweefsel). Micro needling wordt pas toegepast wanneer rosacea rustiger is. De needling zorgt voor een versteviging van de huid en biedt de huid meer weerstand. Meer info over Micro-needling.

 

3. Lichtflitstherapie

Door middel van lichtflitsen wordt het diffuus rood behandeld. Een behandeling met IPL (Intense Pulsed Light) is in veel gevallen een perfecte aanvulling. Er zijn gemiddeld 2 tot 5 behandelingen nodig. De behandeling is veelal goed te verdragen. Meer info over IPL bij roodheden.

 

4. Elektrocoagulatie bij rosacea

De roodheden behandelt de huidtherapeute met een kleine naald door het aan te tikken bijv. op een gesprongen adertje.  Door stroom te geven op het adertje brandt het dicht. De elektrocoagulatie behandeling  geeft een warm gevoel echter de behandeling is goed te verdragen. Er wordt in de huid geen nieuwe opening gemaakt, de huid blijft intact. Meer info over Elektrocoagulatie.

 

5. Camouflagetherapie

Bij camouflagetherapie gaat de huidtherapeute samen met u op zoek naar de juiste kleur camouflage wat overeenkomt met uw huidskleur. Eenmaal de juiste kleur gevonden, gaat de huidtherapeute u instrueren hoe het product aan te brengen. De kleurafwijkingen en littekens op uw huid kunnen voor onprettige gevoelens zorgen waardoor u gevoelens van schaamte en onzekerheid kunt krijgen. Meer info over Camouflagetherapie.

 

6. Gebruik van therapeutische producten

Het gebruik van producten is zeer essentieel naast de acnétherapie voor een succesvolle behandeling. De doctor Babor producten zijn therapeutische producten ter ondersteuning van de behandeling.

 

Sneller herstel van de huid:

 • Doctor Babor Intensive Calming Cleansing
 • Doctor Babor Intensive Calming Cream
 • Doctor Babor Intensive Calming Cream Rich
 • Doctor Babor Microsilver Concentrate Fluid

 

Remmen van de talgproductie:

 • Vitamine A zuur (op recept)
 • Blemish Reducing Cream (anti-puistjes crème)
 • SOS De Blemish Kit
 • Ultimate Blemish Reducing Duo
 • Ampullen concentraat: Purifying Active Fluid

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij een aanvullende pakket wordt de behandeling van rosacea in het gelaat meestal vergoed door zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met Huidzorg Royale.

Maak een afspraak

 

Rosacea therapie bij Huidzorg Royale

Stel ons uw vraag

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.