Zonschade

De zon wordt van oudsher door vele culturen aanbeden omdat het een positieve invloed heeft op ons leven. Het geeft ons een goed gevoel. Door de zon maakt ons huid vitamine D aan wat weer nodig is voor sterke botten. Een belangrijke beschermingsmechanisme van de huid is het voor een deel tegenhouden van de ultraviolette straling. Het andere deel van de straling dringt de huid door en beschadigt de weefsels op celniveau. Het lichaam repareert dit voor een groot gedeelte, maar er blijft altijd nog wat zonschade achter in de huid . Dit proces noemen we zonschade.

 

Wat is de oorzaak van zonschade?

Teveel uv-stralen hebben een negatieve invloed op de huid, dit is tegenwoordig algemeen bekend. Helaas waren de mensen 30 jaar geleden niet bewust dat overmatig zonexpositie op een latere leeftijd zou leiden tot huidproblemen. In die tijd werd een mooi gebruinde tint als een schoonheidsideaal gezien. Hierdoor lopen er nu (te)veel mensen rond met huidproblemen. De zonschade wordt vertaald naar zonverbranding, zonneallergie, gebruinde tint, huidveroudering, ouderdomsvlekken, poikyloderma van civatte, melasma en huidkanker.

 

1. Zonverbranding

Bij een zonverbranding verkleurt de huid rood. De rode kleur geeft aan dat de huid beschadigd is door overmatige blootstelling aan uv-stralen en dat de huid noodzakelijk moet herstellen. Doordat de bloedvaten verwijden, verkleurt de huid rood. Dit wordt gevolgd door een trekkerig gevoel omdat de huid gedehydrateerd raakt.

 

2. Zonneallergie

De Latijnse term voor zonneallergie is polymorfe licht-eruptie (PMLE). Dit betekent huiduitslag die voorkomt in verschillende uitingsvormen door toedoen van licht.  Zonneallergie wordt voornamelijk gezien bij mensen met een lichter huidtype. Wanneer de huid “overdreven” reageert op een normaal hoeveelheid zonlicht is de kans groot dat het om zonneallergie gaat. De allergie uit zich in huidklachten als eczeem, jeuk, zwelling (bultjes, blaasjes), huiduitslag (roodheid en vlekken), extreem droog en schilferig huid. Naast de zon kunnen ook andere lichtbronnen zorgen voor zonneallergie. Een zonneallergie kan pas ontstaan 5 dagen na de blootstelling aan zonlicht. Om zonneallergie te voorkomen wordt het aangeraden om langzame gewenning en dus geleidelijke blootstelling aan zonlicht.

 

3. Gebruinde tint

Bij overmatige blootstelling aan de zon wordt de hoornlaag dikker en verkleurt de huid bruin. Het pigment wat zorgt voor de bruine kleur voorkomt dat de uv-stralen dieper in de huid doordringen om het DNA te beschadigen. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid. ”Een zongebruinde huid is dus geen ‘gezond kleurtje’, het betekent dat de huid veel te verduren heeft gehad.”

 

4. Huidveroudering

Huidveroudering is een normaal proces van het leven. Hoe snel een huid verouderd is afhankelijk van de erfelijke factoren, UV-A stralen en tevens speelt de leefstijl een belangrijke rol. Ultraviolet stralen bestaat uit meer dan 95% UV-A. Dit licht dringt diep door in de huid en kan zorgen voor fotoveroudering, zonneallergie, pigmentafwijkingen en ontwikkeling van huidkanker. UV-A staat ook voor (A= aging). Ultraviolette B-stralen gaat niet zo diep in de huid en zorgt meer voor een  bruinkleurtje. UV-B staat voor (B= burning.) Verder staat UV-B bekend als de boosdoener bij zonneallergie.

 

De zonnestraling tast de elastinevezels van de huid aan, wat zorgt voor soepelheid en veerkracht. Bij overmatige aantasting van de elastinevezels neemt de elasticiteit van de huid af waardoor de huid slapper wordt. De huid van mensen met zonneschade veroudert sneller en heeft diepe rimpels, is ruw, vlekkerig en gelig van kleur.

 

5. Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn een van de veel voorkomende klachten. Dit ontstaat bij zonbeschenen delen zoals het decolleté, gezicht, armen en schouders. Bij overmatig zonexpositie maakt de huid teveel pigment aan, die vervolgens niet goed verdeeld zijn over de huid. Wat je krijgt is een vlekkerige verschijning op de huid.

 

6. Couperose en rosacea

Rosacea is een veel voorkomende ontsteking van de gezichtshuid bij vrouwen van middelbare leeftijd. Het uit zich in veel blozen, roodheid, couperose (verwijde haarvaten) en een zeer onrustige huid. Zon is onder andere een van de uitlokkende factoren van rosacea. UV-straling verzwakt het vaatnetwerk vlak onder de opperhuid waardoor bij vaatverwijding de bloedvaatjes zich vullen met bloed en geen functie meer uitoefenen. En dit wordt cosmetisch storen ervaren.

 

7. Poikiloderma van civatte

Dit is een onschuldige huidaandoening dat voorkomt op zonbeschenen delen. Het wordt ook wel ‘zonnehals’ genoemd. Het wordt veroorzaakt door blootstelling van pigmentstoornis i.c.m. zonschade en huidverouderingsverschijnselen. Vrouwen met een lichte huidtype hebben er meer last van dan mannen. De zonnehals ziet er grillig rood/bruin uit met witte stippels.

 

8. Melasma

Zwangerschapsmasker is een onschuldige pigmentafwijking. Het gaat om donker bruine pigmentvlekken in het gelaat in de vorm van een masker. Ze komen voor op het voorhoofd, wangen, de slapen, rond de ogen, en op de bovenlip. Melasma ontstaat bij vrouwen tussen 20 en 40 jaar, wanneer de hormonale schommeling hoog is.

 

9. Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Blanke mensen die snel verbranden in de zon hebben een grotere kans om huidkanker te ontwikkelen dan mensen met veel pigment in de huid. Huidkanker ontstaat door overmatig blootstelling aan de zon en de aantal keren dat iemand verbrand. Vooral blootstelling aan de zon in de kinderjaren is erg gevaarlijk!

Wat de overmatig zonexpositie precies doet met de huid is namelijk het DNA (erfelijke materiaal die bijvoorbeeld de kleur ogen of haar bepaalt) beschadigen. Wanneer het DNA aangetast is, blijft de cel zich delen. Normaal gesproken wordt deze fout door het lichaam gerepareerd. Wanneer het lichaam dit niet opmerkt kan de cel zich echter ongeremd zich delen. Dit wordt kanker genoemd.

 

Wat is de behandeling van zonschade?

De behandeling van zonschade bestaat uit preventieve maatregelen. Lichtflitstherapie bij pigmentvlekken en roodheid, peeling bij zonschade, camouflagetherapie bij pigmentvlekken en roodheid en gebruik van therapeutische producten bij pigmentvlekken en huidveroudering.

 

1. Voorkomen van zonschade

Het gebruik van een zonnebrandmiddel is essentieel als het gaat om voorkomen of verergering van de zonschade. Een goede zonnebrandmiddel dient boven factor 25 te zijn. Ook dient de huid dagelijks regelmatig ingesmeerd te worden tussen 11 uur ‘s ochtend en 2 uur ’s middags, omdat de zonkracht dan het hoogst is.

 

2. Lichtflitstherapie bij pigmentvlekken en pigmentvlekken

De pigmentvlekken en roodheid kunnen het beste behandeld worden met lichtflitstherapie. Bij lichtflitstherapie wordt er zeer krachtig licht uitgezonden door de IPL en opgenomen door het aanwezige pigment in de pigmentvlekken en de vaatjes aanpakken. Door de warmte wordt de pigmentvlek vernietigd en de vaatjes dicht gebrand. De omringende huid blijft echter intact. Meer info over IPL Pigmentvlekken.

 

3. Peeling

Bij Huidzorg Royale werken wij met de peelings van DermaQuest zoals MangoBrite, SkinBrite en Modified Jessner. Wat deze peelings gemeen hebben is “melkzuur “ wat een oplichtend effect heeft en pigmentaanmaak reguleert. Verder worden er TCA / Salicylic Peel en glycolzuur ingezet bij tekenen van vroegtijdige huidveroudering zoals fijne lijntjes, rimpeltjes en grove poriën. Deze peeling regenereert de huid en verbetert de huidtint. Meer info over Peelings.

 

4. Camouflagetherapie bij pigmentvlekken en roodheid

Bij camouflagetherapie gaat de huidtherapeute samen met u op zoek naar de juiste kleur camouflage wat overeenkomt met uw huidskleur. Eenmaal de juiste kleur gevonden, gaat de huidtherapeute u instrueren hoe het product aan te brengen. De kleurafwijkingen en littekens op uw huid kunnen voor onprettige gevoelens zorgen waardoor u gevoelens van schaamte en onzekerheid kunt krijgen. Meer info over Camouflagetherapie.

 

5. Therapeutische producten bij pigmentvlekken en huidveroudering

Een voorwaarde om de beste resultaten te krijgen is dat de behandelingen gecombineerd worden met producten thuis. Deze producten vervagen de onregelmatige huidtint, hebben een egaliserende werking in de huid en bevatten hoge concentratie werkzame stoffen zoals (pigment onderdrukkers, antioxidanten en retinol).

 

 • Retinol; (Werkstofconcentraat A16Booster 16-voudige hoger geconcentreerd dan vitamine A i.c.m Detoxifying
 • Vitamin Cream SPF 15.
 • Melkzuur; (Skin brightening serum en Illuminating Serum)
 • Salicylzuur (Ultimate AHA 10+10 Peeling Gel)
 • Vitamin C Booster Concentrate (met 20 % puur vitamine C-derivaat)
 • Ultimate Protecting Balm SPF 50
 • Wrinkle filler
 • BTX-Lift Serum
 • Collageen Booster Cream
 • Collageen infusion
 • Dual Facelift Serum
 • Youth control Bi-phase Ampoule

 

Vergoeding zorgverzekeraar

De mogelijkheid tot vergoeding bij zonschade hangt af van het type aandoening en uw zorgverzekeraar en bijbehorende polis. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Acnétherapie van het lichaam wordt niet altijd vergoed. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met de huidtherapeut.

Maak een afspraak

 

Zonschade

Ervaringen

Stel ons uw vraag

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.