Wat moet ik weten over de zon en over het gebruik van een zonnebrandcrème?

Tegenwoordig weten wij al te goed hoe belangrijk het is om onze huid goed te beschermen middels een zonnebrandproduct. Wanneer ik mijn cliënten vraag naar welk zonnebrandproduct ze gebruiken en welke UV-filters het bevat, zie ik ze vaak mij met vragende ogen aankijken. Het komt nog vrij regelmatig voor dat men onbekend is met de werking van het product. Daarom houd ik ditmaal de blog over zonnebrandproducten. Hierin vertel ik eerst wat het zonlicht doet en de effecten daarvan. Aansluitend wat de functie is van een zonnebrandproduct, welke soorten UV-filters er zijn en de werking ervan. Tot slot hoe goed je daarmee beschermd bent en waarom er verschillende prijskaartjes aan hangen.

Het zonlicht en UV straling

Zonlicht bestaat uit ultraviolette straling (UV). Dit is een straling wat voor het blote oog niet zichtbaar is. Zonlicht heeft vaak een positief effect op mensen. We voelen ons namelijk goed door de aanwezigheid van warmte en licht. Daarnaast helpt zonlicht bij mensen met bepaalde huidziekten zoals psoriasis. De UV wordt verdeeld in UVA en UVB stralen.

 

UVB-stralen

B staat voor bruinen maar ook van “Burning”. UVB-straling bereikt de bovenste huidlaag en zorgt voor verbranding. De stralen komen voornamelijk voor in de zomer en op heldere dagen. Deze stralen kunnen niet door de wolken en glas heen dringen. Ons lichaam maakt onder invloed van de zon vitamine D aan in de huid, wat goed is voor sterke botten. UVB stralen stimuleert aanmaak van het pigment melanine waardoor de huid bruiner en dikker wordt. Bij langdurige blootstelling verbrandt de huid en ontstaan er vrije radicalen in de opperhuid (bovenste huidlaag).

UVA-stralen

UVA-stralen dringen dieper door tot in de lederhuid en is verantwoordelijk voor de snelle huidveroudering en huidkanker. De straling is het hele jaar door aanwezig, ook zelfs bij bewolkt weer. Ze dringen door wolken en glas heen. De UVA-stralen staan voor ‘Aging’, echter ook voor allergie. UVA-straling is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de aanmaak van vrije radicalen.

 

Huidschade door UVA en UVB-stralen

Zowel UVA- als UVB-stralen kunnen zorgen voor zon-intolerantie of allergische reactie. Ze zorgen beide voor verkleuring van de huid. Bij blootstelling aan zonlicht neemt de hoeveelheid pigment toe in de huid. Het pigment plaatst zich als een parasol op de huid om DNA-cellen te beschermen. Bij langdurige blootstelling aan uv-stralen treedt er pigmentstoornis op. Daarnaast kunnen zij ze bij langdurig blootstelling de DNA-cellen beschadigen waardoor er huidkanker kan ontstaan.

 

Huid eigen SPF

Wat ik zo fascinerend vind aan ons lichaam is dat het een herstel- en beschermfunctie heeft. Bij veel zonlicht maakt ons huid het pigment melanine aan en wordt de huid dikker. Dit is onze eigen Sun Protection Factor (SPF). Helaas geldt dit niet voor iedereen. Met name niet voor mensen met een lichtere huidtype. Denk hierbij aan rossig haar, bleke huid die moeilijk tot nooit bruin verkleurd maar alleen rood wordt in de zon. Mensen met een dergelijk huidtype moeten altijd erg voorzichtig zijn met blootstelling aan zonlicht.

 

Wat doet een zonnebrandcrème?

Bij te veel zonlicht kunnen de DNA-cellen worden beschadigd en verbrandt je huid. Daarom is het belangrijk om je huid goed in te smeren. Een zonnebrand zorgt er voor dat UV-stralen de huid niet beschadigen, de huid niet snel veroudert en dat het ontstaan van vrije radicalen in de huid wordt voorkomen.

 

Verschillende soorten UV-filters

Een zonnebrandproduct kan verschillende uv-filters bevatten welke onze huid beschermen tegen nadelige effecten van de zon. Er bestaan 2 typen uv-filters: chemische uv-filters en fysische filters oftewel op een minerale basis. De chemische filters worden opgenomen in de huid waardoor de uv-straling in de huid onschadelijk wordt gemaakt. De uv-filter op minerale basis vormt een dun laagje over de huid dat de schadelijke uv-straling weerkaatst.

 

Word ik nog wel bruin wanneer ik een zonnebrandcrème gebruik?

Jazeker. Het zonnebrandproduct zorgt er alleen voor dat de huid minder snel verbrandt. Hoe hoger de beschermingsfactor hoe minder snel dit gaat.

 

Hoe goed ben ik beschermd met een zonnebrandcrème?

Met een zonnebrandcrème bent u 2 à 3 uur goed beschermd afhankelijk van de SPF factor en de filters in de crème.

 

Wat kan ik eraan doen om mijn huid te beschermen?

Naast het gebruik van een goede zonnebrandcrème met een hoge factor raad ik ook aan om in de zomermaanden een crème of een serum te gebruiken wat antioxidanten bevat. Dit zijn stofjes wat de vorming van vrije radicalen in de huid tegengaat.

 

Producten

In de praktijk zijn er naast Babor nu ook van het merk SkinCeuticals zonnebrandcrèmes verkrijgbaar. Dit zijn zonneproducten met zowel chemische als fysische filters.

 

SkinCeuticals Mineral Radiance UV Defence SPF 50

Een getinte zonnebrandcrème samengesteld uit 100% minerale filters met een breed spectrum UVA/UVB-bescherming dat de natuurlijke teint verbetert en de huid laat stralen.

 

Doctor Babor Ultimate Protecting Balm SPF 50

Is geschikt voor de bescherming van de gevoelige huid, vooral na fruitzuur peelings, cosmetische microdermabrasie, Micro Needling of andere toepassingen met apparaten. Hiermee is een gevoelige huid op intensieve wijze beschermd. Biedt bescherming tegen UVA/UVB stralen.

 

Waarom zijn er verschillende prijzen als het gaat om een zonnebrandcrème?

Dit heeft te maken met een aantal zaken, namelijk; een zonnebrandproduct is prijzig wanneer het goede filters bevat, antioxidanten bevat, als moisturizer gebruikt kan worden en als het merk met hoogwaardige stoffen werkt. Met goede filters bedoel ik stoffen die hypoallergeen werken en de huid voorzien van goede bescherming zonder bijwerkingen van het product.

 

Antioxidanten en voeding

Tot slot kan ik iedereen aanraden om in de zomermaanden meer bessen te eten omdat deze boordevol zitten met antioxidanten. Bessen zijn niet alleen erg lekker, maar behoren ook tot de gezondste voedingsmiddelen. Ze bevatten veel antioxidanten, die de hoeveelheid vrije radicalen onder controle houden. Volgens een studie hebben blauwe bessen, bramen en frambozen de hoogste antioxidantkracht van alle veel gegeten fruitsoorten, naast granaatappels. Uit een ander onderzoek onder gezonde mannen wees uit dat een enkele portie blauwe bessen van 300 gram al bijdraagt aan bescherming van DNA tegen vrije radicalenschade.

Plan een afspraak

Bij Huidzorg Royale kunt u terecht zonder een verwijzing van de huisarts of specialist. Het is mogelijk om op korte termijn een intakegesprek in te plannen, zelfs op zaterdag en in de avonduren. Onze huidtherapie met de meest geavanceerde apparatuur wordt vergoed door zorgverzekeraars. Met welke behandeling lost Huidzorg Royale uw probleem op? Tijdens de vrijblijvende intake zoeken wij dit voor u uit. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.

Plan een afspraak