Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH)

 

PIH is hyperpigmentatie dat ontstaat als gevolg van een ontsteking door interne of externe factoren. Interne factoren zijn bijvoorbeeld ontsteking van binnenuit zoals acne of eczeem. Externe factoren kunnen ontstaan door esthetische behandelingen zoals dermabrasie, chemische peeling, lasertherapie of elektrische epilatie. PIH kan bij alle huidtypen voorkomen, maar komt vaker bij donkerdere huidtypen. PIH zijn vlakke, roze tot rood, bruin of zwarte vlekken, afhankelijk van de huidtint van de persoon. Ze kunnen eruit zien als kleine verkleurde sproeten of grote donkere vlekken, die glanzend zijn of op nieuw huid lijken. PIH is een onschuldige pigmentvlek, maar heeft grote impact op psychosociaal gebied.

 

Wat is de oorzaak van PIH?

De precieze oorzaak van PIH is onbekend. Er komen tijdens het genezingsproces van een wond naast de huidgroeifactoren ook pigmentcellen vrij die de pigmentaanmaak stimuleert. Wanneer de wond genezen is, blijft er een donker litteken achter. Blootstelling aan zonlicht maakt de donkere vlekken erger. Mensen met een donkere huid hebben een actiever pigmentsysteem en reageren daarom vaker met hyperpigmentatie. Verder zijn er medicijnen zoals minocycline (tegen acne), amiodarone (bij hartritmestoornis) en antimalaria middelen die hyperpigmentatie als bijwerking hebben.

 

Wat is de behandeling van PIH?

PIH herstelt zich zonder behandeling in een periode van 23 tot 24 maanden doordat de donkere randen vervagen. In sommige gevallen kan dit echter langer duren. Gelukkig zijn er behandelingen die voor verbetering zorgen en waardoor het korter duurt dan 24 maanden.

 

De behandeling van PIH is gericht op voorkomen van verergering van de pigmentvlek, reductie pigmentaanmaak, pigmentvlek vervagen en gebruik van producten thuis als ondersteuning van de behandeling. Allereerst is het van groot belang om te bepalen hoe diep het pigment zich bevindt om vervolgens een geschikt behandelplan op te stellen. De behandelingen die toegepast worden zijn peeling, lichtflits therapie en gebruik van therapeutische producten.

 

1. Voorkomen dat PIH erger wordt

Het gebruik van een zonnebrandmiddel is essentieel om verergering van de pigmentvlekken te voorkomen. Een goede SPF of zonnebrandmiddel dient boven factor 25 te zijn. De huid dient dagelijks regelmatig ingesmeerd te worden tussen 11 uur ‘s ochtend en 2 uur ’s middags, omdat de zonkracht dan het hoogst is. Verder dient het gebruik van een anticonceptie stopgezet te worden wanneer dit middel juist zorgt voor pigmentontwikkeling.

 

2. Peeling bij PIH

Bij Huidzorg Royale werken wij met de peelings van DermaQuest zoals MangoBrite, SkinBrite en Modified Jessner. Wat deze peelings gemeen hebben is “melkzuur “ wat een oplichtend effect heeft en de pigmentaanmaak reguleert. Meer info over Peelings.

 

3. Lichtflits therapie bij PIH

Hoewel lichtflitstherapie goede resultaten geeft bij hyperpigmentatie is enige voorzichtigheid van belang omdat de hitte ook hyperpigmentatie kan veroorzaken. Lichtflitstherapie maakt de PIH minder opvallend. Bij lichtflitstherapie wordt er zeer krachtige licht uitgezonden door de IPL en opgenomen door het aanwezige pigment in de PIH. Door de warmte wordt de pigmentvlek vernietigd. De omringende huid blijft intact. Meer info over IPL Pigmentvlekken.

 

4. Camouflagetherapie bij PIH

Bij camouflagetherapie gaat de huidtherapeute samen met u op zoek naar de juiste kleur camouflage wat overeenkomt met uw huidskleur. Eenmaal de juiste kleur gevonden, gaat de huidtherapeute u instrueren hoe het product aan te brengen. De kleurafwijkingen en littekens op uw huid kunnen voor onprettige gevoelens zorgen waardoor u gevoelens van schaamte en onzekerheid kunt krijgen. Meer info over Camouflagetherapie.

 

5. Therapeutische producten bij PIH

Een voorwaarde om de beste resultaten te krijgen is de behandelingen te combineren met producten thuis. Die producten vervagen de onregelmatige huidtint, hebben een egaliserende werking in de huid en bevatten hoge concentraties werkzame stoffen (zoals pigment onderdrukkers, antioxidanten en retinol).

 

  • Retinol; (Werkstofconcentraat A16Booster 16-voudige hoger geconcentreerd dan vitamine A i.c.m Detoxifying)
  • Vitamin Cream SPF 15.
  • Melkzuur; (Skin brightening serum en Illuminating Serum)
  • Salicylzuur (Ultimate AHA 10+10 Peeling Gel)
  • Vitamin C Booster Concentrate (met 20 % puur vitamine C-derivaat)
  • Ultimate Protecting Balm SPF 50

 

6. Hydrochinon & tretinoïne bij PIH

Dit gaat op recept van de arts. Hierbij worden crèmes voorgeschreven die hydrochinon of vitamine A zuur bevatten. Dit middel remt de pigment productie. Hydrochinon werkt goed bij melasma, de crème kan echter ook nadelige gevolgen/effecten geven.

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij een aanvullende pakket wordt de behandeling van hyperpigmentatie in het gelaat meestal (tot een bepaald bedrag) vergoed door zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met Huidzorg Royale.

Maak een afspraak

 

PIH Behandeling door Huidzorg Royale

Stel ons uw vraag:

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.