Melasma

 

Melasma is de Latijnse naam voor zwangerschapsmasker en is een onschuldige pigmentafwijking. Het gaat om donkerbruine pigmentvlekken in de het gelaat in de vorm van een masker. Ze komen voor op het voorhoofd, wangen, slapen, rond de ogen, en op de bovenlip. Melasma ontstaat bij vrouwen tussen 20 en 40 jaar wanneer de hormonale schommeling hoog is. Als men eenmaal zwangerschapsmasker opgelopen heeft blijft de huid altijd gevoelig ervoor. Het hebben van dit huidprobleem brengt psychosociale belasting met zich mee.

Melasma wordt verdeeld in een oppervlakkig en diep type. Bij het oppervlakkige type bevindt het pigment zich in de opperhuid en bij de diepe type zit het pigment in de lederhuid. Dit gebeurt soms als het pigment lekt van de opperhuid naar de lederhuid. Eenmaal in de lederhuid wordt het pigment door de macrofagen (afweercellen ook wel opruimers genoemd) ingekapseld.

 

Wat is de oorzaak van Melasma?

De precieze oorzaak van Melasma is onbekend. Wel zijn er bepaalde factoren die samenhangen met het ontstaan en verergeren van de vlekken. Zo hebben vrouwen een overgevoelig pigmentsysteem tijdens de vruchtbare periode (zwangerschap). Melasma ontstaat tijdens de zwangerschap bij een hoge productie van oestrogeen en progesteron in combinatie met zonlicht. Vrouwen in de vruchtbare periode blijven dus gevoelig voor de aanmaak van Melasma. Normaal gesproken verdwijnt de huidaandoening vanzelf, maar soms gebeurt dat niet. Andere factoren zijn kunstmatige uv-stralen, erfelijkheid, pilgebruik, gebruik van bepaalde cosmetica en gebruik van epileptische geneesmiddelen. Een verhoogde pigmentproductie zorgt voor hyperpigmentatie. Doordat niet alle pigmentcellen even sterk reageren in de huid ontstaat er een vlekkige verkleuring van de huid.

 

Wat is de behandeling van Melasma?

De behandeling van Melasma is gericht op voorkomen van verergering van de pigmentvlek, reductie pigmentaanmaak, pigmentvlek vervagen en gebruik van producten thuis ter ondersteuning van de behandeling. Allereerst is van groot belang om te bepalen hoe diep het pigment zich bevindt en vervolgens een geschikt behandelplan opstellen. De behandelingen die toegepast worden zijn peeling, lichtflitstherapie en gebruik van therapeutische producten.

 

1. Voorkomen dat Melasma erger wordt

Het gebruik van een zonnebrandmiddel is essentieel als het gaat om verergering van de pigmentvlekken te voorkomen. Een goede SPF of zonnebrandmiddel dient boven factor 25 te zijn. Ook dient de huid dagelijks regelmatig ingesmeerd te worden tussen 11 uur ‘s ochtend en 2 uur ’s middags, omdat dan de zonkracht het hoogst is. Verder dient het gebruik van de anticonceptie stopgezet te worden wanneer dit middel juist zorgt voor pigmentontwikkeling.

 

2. Peeling

Bij Huidzorg Royale werken wij met de peelings van DermaQuest zoals MangoBrite, SkinBrite en Modified Jessner. Wat deze peelings gemeen hebben is “melkzuur “ wat een oplichtend effect heeft en de pigmentaanmaak reguleert. Meer info over Peelings.

 

3. Lichtflitstherapie

De Melasma kan het beste behandeld worden met lichtflitstherapie. Dit maakt de Melasma minder opvallend. Bij lichtflitstherapie wordt er zeer krachtige licht uitgezonden door de IPL en opgenomen door het aanwezige pigment in de Melasma. Door de warmte wordt het pigmentvlek vernietigd. De omringende huid blijft intact. Meer info over IPL behandeling tegen Pigmentvlekken.

 

4. Camouflagetherapie

Lycogel is een ademende en corrigerende foundation voor Melasma, die de huid op cellulair niveau met zuurstof verrijkt. Bij Melasma is de Lycogel een uitkomst, aangezien Lycogel het pigmentvlek camoufleert en tevens de huid verzorgt en verzacht. Daarnaast bevat Lycogel SPF 30 en beschermt daarmee de huid tegen nieuwe ontwikkeling van pigment. Meer info over camouflagetherapie.

 

5. Therapeutische producten

Een voorwaarde om de beste resultaten te krijgen is de behandelingen te combineren met producten thuis. Die producten vervagen de onregelmatige huidtint, hebben een egaliserende werking in de huid en bevatten hoge concentraties werkzame stoffen zoals (pigment onderdrukkers, antioxidanten en retinol).

 

  • Retinol; (Werkstofconcentraat A16Booster 16-voudige hoger geconcentreerd dan vitamine A i.c.m Detoxifying
  • Vitamin Cream SPF 15.
  • Melkzuur; (Skin brightening serum en Illuminating Serum)
  • Salicylzuur (Ultimate AHA 10+10 Peeling Gel)
  • Vitamin C Booster Concentrate (met 20 % puur vitamine C-derivaat)
  • Ultimate Protecting Balm SPF 50

 

6. Hydrochinon & tretinoïne

Dit gaat op recept van de arts. Hierbij worden crèmes voorgeschreven die hydrochinon bevatten. Dit middel remt de pigment productie. Hydrochinon werkt goed bij melasma, de crème kan echter ook nadelige gevolgen/effecten geven.

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij een aanvullende pakket wordt de behandeling van Melasma in het gelaat meestal (tot een bepaald bedrag) vergoed door zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met de Huidzorg Royale.

Maak een afspraak

 

Melasma

Ervaringen

Stel ons uw vraag:

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.