Hyperpigmentatie

 

Hyperpigmentatie is een veel voorkomende klacht. Veel ouderen die kampen met ouderdomsvlekken of vrouwen met zwangerschapsmasker krijgen hier last van. Pigment is een kleurstof dat ook wel melanine  wordt genoemd. Pigment wordt gemaakt in de pigmentcel (melanocyt). Het geeft kleur aan je iris van de ogen, haren en huid. Het beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van de Uv-straling. De huid maakt onder invloed van de zon veel pigment aan zodat de huid beter beschermd wordt. Bij hyperpigmentatie is er sprake van ophoping van pigment. Hierdoor ontstaan er plaatselijk donkere vlekken in de huid.

 

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden. De meest voorkomende soorten zijn:

 

Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?

  1. Er zijn verschillende factoren die hyperpigmentatie kan veroorzaken. Op nummer een staat blootstelling aan de zon. Onder invloed van de zon wordt er melanine aangemaakt om de huid te beschermen tegen de uv-straling. Hierdoor kleurt de huid bruin. Bij overmatige blootstelling aan zonlicht kan melanine het aanmaak proces verstoren, waardoor er hyperpigmentatie kan ontstaan. Als hyperpigmentatie eenmaal ontstaan is kan zonlicht de pigmentvlekken verergeren door ze donkerder te kleuren.
  2. Tevens spelen hormonale factoren een zeer belangrijke rol bij hyperpigmentatie, beter bekend als zwangerschapsmasker (melasma). Melasma ontstaat tijdens de zwangerschap bij een hoge productie van oestrogeen en progesteron in combinatie met zonlicht. Normaal gesproken verdwijnt melasma na de zwangerschap, maar soms niet. Melasma kan ook ontstaan door pilgebruik.
  3. Post inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als reactie op een ontsteking in de huid. Dit gebeurt meestal bij mensen met een wat donker huidtype zoals Aziatisch of type IV / V. Dit kunnen allerlei soorten ontstekingen zijn zoals bijvoorbeeld blootstelling aan chemicaliën, een snee, brandwond of acne.
  4. Als laatste zijn er bepaalde ziektes die hyperpigmentatie tot gevolg hebben, zoals auto-immuun en vitamine afwijkingen. Echter ook hebben sommige behandelingen als chemotherapie of antibiotica gebruik hyperpigmentatie als bijwerking.

 

Wat is de behandeling van hyperpigmentatie?

De behandeling van pigmentvlekken bestaat uit lichtflitstherapie, peeling , camouflage en gebruik van therapeutische producten. Wel is het belangrijk om eerst vast te stellen om welke soort pigmentvlek het gaat en welke behandeling het best ingezet kan worden. De huidtherapeute zal alle stappen zorgvuldig met u doornemen en vervolgens een gepast behandelplan opstellen.

 

1. Lichtflitstherapie

Hyperpigmentatie wordt vrijwel lichter, maar helemaal weg gaat het helaas niet. Hyperpigmentatie behandelen met lichtflitstherapie werkt niet wanneer het pigment in de lederhuid zit (dermale pigment). Het oppervlakkige pigment kan het beste behandeld worden met lichtflitstherapie. Dit maakt de pigmentvlek minder opvallend. Bij lichtflitstherapie wordt er zeer krachtige licht uitgezonden en opgenomen door het aanwezige pigment in de pigmentvlek. Door de warmte wordt het pigmentvlek vernietigd. Deze behandelmethode is bedoeld voor donker pigment. Meer info over IPL Pigmentvlekken.

 

2. Peeling

Bij Huidzorg Royale werken wij met de peelings van DermaQuest MangoBrite, SkinBrite en Modified Jessner. Wat deze peelings gemeen hebben is de melkzuur wat een oplichtend effect heeft en het reguleert de pigment aanmaak. Door middel van deze peelings kunnen wij zowel de oppervlakkige als diepe hyperpigmentatie in de huid vervagen. Meer info over Peelings.

 

3. Camouflagetherapie

Lycogel is een ademende en corrigerende foundation voor hyperpigmentatie, die de huid op cellulair niveau met zuurstof verrijkt. Bij hyperpigmentatie is de Lycogel een uitkomst, aangezien Lycogel de pigmentvlek camoufleert en tevens de huid verzorgt en verzacht. Daarnaast bevat Lycogel SPF 30 en beschermt daarmee de huid tegen nieuw ontwikkeling van pigment. Meer info over Camouflagetherapie.

 

4. Therapeutische producten

Een voorwaarde om de beste resultaten te krijgen is dat de behandelingen gecombineerd worden met producten thuis. Deze producten vervagen de onregelmatige huidtint, hebben een egaliserende werking in de huid en bevatten hoge concentraties werkzame stoffen zoals (pigment onderdrukkers, antioxidanten en retinol).

 

  • Retinol; (Werkstofconcentraat A16Booster 16-voudige hoger geconcentreerd dan vitamine A i.c.m Detoxifying
  • Vitamin Cream SPF 15.
  • Melkzuur; (Skin brightening serum en Illuminating Serum)
  • Salicylzuur (Ultimate AHA 10+10 Peeling Gel)
  • Vitamin C Booster Concentrate (met 20 % puur vitamine C-derivaat)
  • Ultimate Protecting Balm SPF 50

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij een aanvullende pakket wordt de behandeling van hyperpigmentatie in het gelaat meestal (tot een bepaald bedrag) vergoed door zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met de Huidzorg Royale.

Maak een afspraak

 

Ervaringen

Stel ons uw vraag:

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.