Ingegroeide haren

 

Ingegroeide haren komen bijzonder veel voor bij vrouwen maar ook in minder mate bij mannen. Wanneer een haar de weg terug naar de poriën-opening niet kan vinden en onder de huid blijft spreken we van een ingegroeide haar. Verwijdering vindt plaatst door bijv. harsen of epileren. Wanneer een ingegroeide haar achterblijft gaat het irriteren en ontsteken en kan het uiteindelijk littekenvorming als gevolg hebben.

 

De oorzaken van ingegroeide haren

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat een haar gaat ingroeien. De belangrijkste oorzaak is scheer irritatie en ingroei van haren bij bepaalde huidproblemen. Denk bij scheer irritatie aan veelvuldig en te glad scheren met een bot scheermesje en tegen de haargroei in. De ingroei van haren komt voor bij Pseudofolliculitis barbae en Sinus pilonidalis.

 

Pseudofolliculitis barbae

Dit is een ontsteking van de huid door het scheren van de baardstreek. Het worden ook wel (scheerbulten of in het engels “razor bumps”) genoemd. Het ontstaat door ingegroeide haren. Ook hierbij blijft het haar onderhuids en gaat ontsteken. Er ontstaat een bultje rondom de haar. Dit komt voornamelijk door kort scheren van de haren en doordat het haar gekruld is, vooral bij kroeshaar. Pseudofolliculitis barbae komt tussen 45 en 83% bij gekleurde mannen en 5% bij blanke mannen. Deze ontsteking wordt ook weleens gezien bij vrouwen, maar dan in de oksels en in het schaamgebied.

 

Sinus pilonidalis (haarnestcyste)

Een haarnestcyste is een holte in de bilspleet ontstaan door ingegroeide haren. Deze holte maakt verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste kunnen haren zitten en er kan gemakkelijk een ontsteking in ontstaan (een pilonidaal abces). Deze aandoening komt vaker voor bij mensen met een zittend beroep zoals vrachtwagenchauffeurs.

Behalve ontstekingen kan een haarnestcyste ook pijn veroorzaken en afscheiding van vocht en/of bloed geven. Afhankelijk van de klachten kan worden aangeraden de cyste chirurgisch te laten behandelen. Na een operatie kan een pilonidale sinus weer terugkomen. Meestal gebeurt dit binnen drie jaar. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening eigenlijk niet meer voor.

 

Hoe kun je ingegroeide haren voorkomen?

Hier zijn er een aantal maatregelen om ingegroeide haren te voorkomen;

  • Exfoliatie (scrubben en peelen) om het huidoppervlak te egaliseren.
  • Cleansing (de huid schoonhouden) met reinigingsproducten
  • Desinfecterend middel gebruiken na het scheren zodat er geen bacteriën in de haarfollikels dringen (Doctor Babor Post Epil en aftershave)
  • Acnétherapie toepassen wanneer een ingegroeide haar niet vanzelf geneest.
  • Vet en vochtbalans; hoe beter de kwaliteit van de huid is, des te minder last van ingegroeide haren. Vooral vet en vochtbalans van de huid spelen een belangrijke rol.
  • Hydratatie van de huid. Let op dat de huid niet uitdroogt.
  • Strakke kleding kan zorgt dat de groeirichting van de haartjes worden aangetast.
  • Niet droog scheren
  • De ingegroeide haartjes niet met nagels, naaldjes en pincetten in de huid pulken om het haartje eruit te halen. Dit kan de kans op infectie vergroten.

 

Behandelingen van Huidzorg Royale 

Laserontharen van het gezicht 

Laserontharen van het lichaam.

Acnetherapie

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij een aanvullende verzekering wordt de behandeling in het gelaat meestal (tot een bepaald bedrag) vergoed door zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Therapie van het lichaam wordt niet altijd vergoed. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met de huidtherapeut.

Maak een afspraak 

 

Ervaringen

Stel ons uw vraag:

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.