Hidradenitis suppurativa

 

Deze aandoening wordt ook wel acné ectopica of acne inversa genoemd. Het is een voortdurend terugkerende ontsteking van de haarzakjes en talgkliertjes. Acné ectopica komt vaker voor bij jongeren omdat het zich vaak in of na de puberteit kan ontwikkelen. Het komt echter drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Daarnaast zijn bij vrouwen vaker de oksels, liezen (en schaamlippen) aangedaan, terwijl bij mannen de ziekte vaker op de billen en in de naad, maar ook oksels en liezen voorkomt.

Hidradenitis suppurativa betekent etterende zweetklierontsteking, acné ectopica betekent acné op andere plaatsen dan gewone acné en acné inversa betekent acne van de plooien. De term hidradenitis suppurativa is eigenlijk onjuist, omdat de zweetklieren niet zijn ontstoken. Echter omdat deze term overal in de wereld wordt gebruikt is deze naam niet weg te denken.

 

De Hurley classificatie

De uitbereiding van acné ectopica wordt volgens de Hurley classificatie beschreven. Hurley stadium I abcesvorming, enkel of meerdere, zonder fistelvorming (onderhuidse gangen) of littekenvorming. Bij Hurley stadium II gaat het om terugkerende abcessen (holte gevuld met pus en vocht) op dezelfde locaties, fistel- en littekenvorming. Hurley stadium III heeft bijna aaneengesloten laesies, of meerdere onderling verbonden fistels en abcesholten zonder normale huid ertussen.

 

Wat is de oorzaak van hidradenitis suppurativa?

Het beloop en de ernst van acné ectopica wisselt erg per persoon. De precieze oorzaak van acné ectopica is onduidelijk, echter zijn er wel bepaalde risicofactoren die het ontwikkelen kunnen beïnvloeden. Er bestaat de gedachte dat talgklieren verstopt raken door teveel talg en hoornprop, waardoor er (micro) cysten ontstaan. Door de druk in de talgklier kan de talgklierwand openscheuren en een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit leidt tot fistelvorming (gangen) en uiteindelijk littekenvorming als gevolg. Door de verstopte talgklier kan het haar niet naar buiten wat vervolgens ook weer leidt tot nog meer verstopping. Overige risicofactoren zijn roken, erfelijkheid, obesitas, het vrouwelijke geslacht en mogelijk stress. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van leven sterk is verminderd bij patiënten met acné ectopica op lichamelijk gebied (pijn), sociaal (schaamte) en psychisch welbevinden.

 

Wat is de behandeling van hidradenitis suppurativa?

Om acné ectopica in zijn geheel goed te kunnen verminderen of rustiger te krijgen moeten de volgende therapieën en leefregels worden opgevolgd. De behandeling bestaat uit medicamenteus- en niet- medicamenteuze therapie en eventuele leefregels. De medicamenteus- en chirurgische behandeling wordt door een arts uitgevoerd en niet- medicamenteuze behandeling door een huidtherapeut.

 

De medicamenteuze behandeling:

  1. Antiseptische middelen en lokale antibiotica; deze middelen kunnen de bacteriegroei op de huid verminderen. Bijv. Betadine jodium zeep.
  2. Lokale anti-acne preparaten; deze producten zijn bedoeld om de talgklieren open te houden. Bijv. benzoylperoxide of salicylzuurhoudende crème
  3. Antibiotica; dit is een systemisch antibiotica bedoeld voor een langdurige ontsteking rustig te krijgen. Bijv. tetracycline, minocycline en doxycycline of corticosteroïden om ontstekingen te remmen.

 

Chirurgische middelen;

  1. Ontlasten van een abces; een arts maakt een sneetje in de abces om druk af te nemen. Door deze opening kan de pus uitvloeien.
  2. Deroofing; het betekent “ het dak eraf halen”. Deze techniek wordt toegepast bij abcessen welke onderhuidse ontstekingen hebben. Hierbij wordt het dak van de gangen verwijderd.

 

De niet-medicamenteuze behandeling;

 

1. Laserontharing bij acné ectopica

De ontharingslaser, Soprano Ice  is een diode laser  Dit is de effectiefste golflengte om haarzakjes permanent te beschadigen. Deze laser is in 2015 tot het beste ontharingslaser uitgeroepen vanwege de SHR methode ‘Super Hair Removal’. De SHR methode is het meest innovatieve systeem op het gebied van definitieve ontharing. SHR is veilig, effectief en pijnloos. De Soprano Ice kan gehele jaar ingezet worden. Meer info over Laserontharen

 

2. Acnetherapie bij acné ectopica

Bij de acnetherapie wordt de huid eerst oppervlakkig gereinigd om talg, schilfers en vuil op de huid te verwijderen. Daarna wordt er een doorbloedingsmasker aangebracht om de huiddoorbloeding te stimuleren (dit wordt ook wel vitaliteitscheck genoemd). Opvolgend wordt er enzym peeling aangebracht. Dit verweekt de huid, opent de poriën en reinigt. De huid is dan klaar om aangeprikt en uitgeknepen te worden. D.m.v. een dunne naald wordt er een kleine opening gemaakt op de huid en de huidtherapeut knijpt zorgvuldig de keratinekorreltje uit de huid. Hierna volgt er werkstofconcentraat die de huid hydrateert. Volgende door een zuiverende masker om de huid te kalmeren, snelle herstel en te desinfecteren. Meer info over Acnétherapie.

 

3. Therapeutische producten

Het gebruik van therapeutische producten welke salicylzuur bevatten voorkomen de vorming van hoornprop en uiteindelijk ontstekingen.

 

Zorgen voor een normale afschilfering van de huidcellen:

  • Scrubben: (Gentle Peeling), Enzyme Cleanser en Ultimate AHA 10+10 Peeling Gel

 

Ontstoppen van de poriën:

  • Salicylzuur (Ultimate AHA 10+10 Peeling Gel)

 

4. Leefregels

de belangrijke leefregels zijn stoppen met roken, afvallen, goede hygiëne en voorkom te strak zittende kleding of kleding die op de huid scheurt.

 

5. Psycholoog

voor begeleiding en steun bij psychische klachten

 

6. Patiëntenvereniging

voor contact met lotgenoten

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Afhankelijk van uw polis wordt de behandeling van acné ectopica vergoed. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met huidtherapeut.

Maak een afspraak 

 

Ervaringen

Stel ons uw vraag:

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.