Acne Vulgaris

Acne vulgaris oftewel acné is de medische term voor (jeugd)puistjes. Bijna alle jongeren tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar krijgen ermee te maken. Acné heeft veel impact op de kwaliteit van leven voor jongeren. Onderzoek heeft aangetoond dat acné bij vele pubers en jong volwassenen emotionele en psychosociale problemen kan geven. In sommige gevallen leidt acné niet alleen tot schaamte- en angstgevoelens maar ook tot minderwaardigheidscomplexen en depressieve stemmingen.

 

Hoe ontstaat het?

Acne vulgaris ontstaat door een ontsteking van de talgklierfollikel. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acné:

 • De talgklierfollikel produceert meer talg op de voorkeurslokalisatie, zoals in het gelaat, op de rug en op de borst. Talg oftewel huidsmeer is een vettige substantie die als functie heeft om o.a. de huid te beschermen die uitdroging. Bij teveel talgproductie raakt de afvoergang van de talgklier (de porie) verstopt. Deze verstopping heet mee-eters of comedonen. Er zijn twee soorten mee-eters: zwarte koppen, deze bevinden zich aan de oppervlakte en witte koppen zijn meer onderhuids.
 • Naast de talgophoping is er ook sprake van toegenomen verhoorning (dode huidcellen) van de uitvoergang van de talgklier, waardoor de porie verder verstopt raakt.
 • In de talgklieren bevinden zich tal van bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vrije vetzuren. Door het opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte folikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

 

In de meeste gevallen begint acne vulgaris in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.  De overige factoren die acne veroorzaakt zijn uitwendig-, mechanisch-, genetisch- en hormonale factoren. Sommige vormen van acné ontstaan door uitwendige factoren zoals bepaalde cosmetica en oliehoudende of chloorhoudende producten in bepaalde beroepen en industrieën. Mechanische factoren (druk en wrijven): Bv. acne op de kin door drukrand van een helm en acne op het voorhoofd onder een voorhoofdsband. Bepaalde geneesmiddelen: Met name als acné plotseling optreedt of op een ongewone plaats op oudere leeftijd ontstaat. Voorbeelden zijn prednison en sommige middelen tegen tuberculose en epilepsie.

 

Het ontstaan van dan wel verergering van acné kan ook worden beïnvloed door:

 • Genetische factoren (andere familieleden hebben ernstige acne)
 • Hormonale factoren (menstruatie, zwangerschap)
 • Ziekten van de geslachtsorganen, w.o. polycysteus ovarium syndroom (vrij zeldzaam)
 • Psychologische stress

 

Wat is de behandeling?

Acnétherapie bestaat uit verschillende behandelingen die we combineren afhankelijk van het soort acné. Het doel van acnétherapie is het onder controle krijgen van acné en de door acné ontstane huidschade zoals vlekjes, roodheden en littekentjes zoveel mogelijk te herstellen.

 

1. Acnétherapie bij acne vulgaris

De huid zal worden voorbereid door een reiniging waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende maskers en producten van Babor afgestemd op uw huid. Vervolgens worden de comedonen (mee-eters) met behulp van een naaldje aangeprikt en op de juiste manier uitgedrukt. Dit is erg belangrijk om littekenvorming te voorkomen. Meer info over Acnétherapie.

 

2. Peeling bij acné vulgaris

Een peeling heeft als doel de huid te verbeteren door te exfoliëren (afschilferen). Het gebruik van verschillende zuren zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag oplost. Hierdoor staan de poriën beter open, kan de talg makkelijker naar buiten en hebben nieuwe vorming van comedonen en ontstekingen maken minder kans.  Meer info over Peelings.

 

3. Gebruik van therapeutische producten

Anti-puistjes producten zorgen doeltreffend voor een zuiverder, gelijkmatiger en perfect gematteerd huidbeeld. Ze werken regulerend op de overmatige talgproductie, peelen op zachte wijze het huidoppervlak en hebben een adstringerende werking. Huidonzuiverheden als gevolg van een ontsteking worden sneller minder of ontstaan zelfs helemaal niet. Het gebruik van producten is zeer essentieel naast de acnétherapie voor een succesvolle behandeling. De doctor Babor producten zijn medische producten ter ondersteuning van de behandeling.

 

Remmen van de talgproductie:

 • Vitamine A zuur (op recept)
 • Retinol (In het werkstofconcentraat A16Booster icm Detoxifying Vitamin Cream SPF15)
 • Blemish Reducing Cream (anti-puistjes crème)
 • SOS De Blemish Kit
 • Ultimate Blemish Reducing Duo
 • Ampullen concentraat: Purifying Active Fluid

 

Zorgen voor een normale afschilfering van de huidcellen:

 • Reinigen: Cleansing Gel & Tonic, HY-ÖL en Phytoactive Combination; (2-fasen dieptereiniging)
 • Scrubben: Gentle Peeling, Enzyme Cleanser en Ultimate AHA 10+10 Peeling Gel

 

Ontstoppen van de poriën:

 • Vitamine A zuur (op recept)
 • Melkzuur; Skin brightening serum en Illuminating Serum
 • Salicylzuur Ultimate AHA 10+10 Peeling Gel
 • Cleansing: Detox Lipo Cleanser
 • Pore Refiner

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij een aanvullende pakket wordt de behandeling van acné in het gelaat meestal (tot een bepaald bedrag) vergoed door zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Acnétherapie van het lichaam wordt niet altijd vergoed. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met de Huidzorg Royale.

Maak een afspraak

 

Acné Vulgaris

Ervaringen

Stel ons uw vraag

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.