Welke oedeemtherapie helpt na een operatie of behandeling? 

Voor de blog van deze maand wil ik graag wat meer over oedeem vertellen. Binnen de medische wereld zijn er altijd veel ontwikkelingen over behandelingen hiervan om tot steeds betere resultaten te kunnen komen. Oedeem staat synoniem voor de opeenhoping van vocht in een bepaald gedeelte van het lichaam. Oedeem is iets wat aangeboren kan zijn of zich ontwikkelt naar aanleiding van een behandeling, operatie, ongeval of spataderen. Er zijn verschillende oedeem varianten en de meeste hiervan zijn gelukkig redelijk tot goed behandelbaar. De oedeem varianten die we behandelen bij Huidzorg Royale zijn lip– en lymfoedeem. Ik zal binnenkort dieper ingaan op hoe oedeem ontstaat, echter in deze blog ga ik wat meer vertellen over oedeem na een operatie of cosmetische behandeling.

oedeemtherapie

Oedeem na een operatie of behandeling

Vochtophoping na een operatieve ingreep voor bijvoorbeeld nieuwe heup en knie is normaal en verdwijnt normaal gesproken vanzelf. Na de operatie kunnen echter verschillende complicaties optreden waaronder oedeem en littekens. Het vocht kan aanwezig blijven en verschillende klachten geven. Zo kan de huid bijvoorbeeld strak, gespannen of zwaar aanvoelen in het geopereerde gedeelte. Is dit het geval dan bestaat de mogelijkheid dat u te maken heeft met oedeem. Om het oedeem gespecialiseerd te laten behandelen bent u bij Huidzorg Royale aan het juiste adres. Zorg wel dat u het zo snel mogelijk laat behandelen want helaas wordt in sommige gevallen te laat actie ondernomen met vervelende gevolgen van dien. Dus als u een vermoeden en/of vragen heeft, neem dan contact met ons op.

 

Oedeem na een cosmetische behandeling

Los van de medische ingrepen kan oedeem ook ontstaan bij cosmetische behandelingen zoals liposuctie en ooglidcorrectie. Ook hiervoor geldt dat het oedeem goed te behandelen is maar om te voorkomen dat u te laat met de behandeling start, is het noodzakelijk om hier op tijd bij te zijn en voor de juiste behandeling te zorgen.

 

Oedeemtherapie & zelfmanagement

Wanneer we het hebben over het behandelen van oedeem dan is het zo dat er naast het behandelen ook samen met de cliënt wordt gekeken naar zelfmanagement en leefregels. Sommige behandelingen zijn erop gericht om het oedeem zelf te behandelen, anderen zijn gericht op preventie of hoe hiermee om te gaan. Zelfmanagement is heel belangrijk. Dit wordt erg gestimuleerd zodat de cliënt zo snel mogelijk zelfstandig de oedeem onder controle heeft en dus niet de rest van hun leven afhankelijk blijven van de behandelingen.

Wanneer we kijken naar het behandelen van oedeem, de therapie, dan hebben we het over de volgende behandelingen:

  • manuele lymfe drainage (MLD)
  • zwachtelen
  • Medical lymftaping
  • endormologie behandeling met de LPG

 

Deze behandelingen zijn erop gericht om de gedeelte(s) van het lichaam zo te behandelen dat het opgehoopte vocht wordt afgevoerd. De behandeling betreft vaak een combinatie van eerdergenoemde opties. In combinatie met de behandeling kunnen ook Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) worden aangemeten. Deze kousen zorgen ervoor dat het behaalde resultaat ook daadwerkelijk behouden blijft. Tevens kunnen er bijvoorbeeld verbandmiddelen worden aangemeten zoals lymfepads om oedeemtoename te voorkomen rondom het borstgebied. Daarnaast kunnen er ook verhardingen (fibrose) ontstaan door de oedeem en om dit te voorkomen proberen we het weefsel zacht en soepel te houden.

oedeem na operatie

Leefregels bij (lymf)oedeem

Een ander belangrijk onderdeel van de behandeling betreft de voorlichting. Zo bespreken we de  leefregels wanneer u bij ons onder behandeling bent om het herstel zo goed mogelijk te begeleiden en waar mogelijk te bespoedigen. Een belangrijk onderdeel van de voorlichting zijn huid- en bewegingsadviezen. Zo is het bij lymfoedeem erg belangrijk om te voorkomen dat er wondjes ontstaan op huid om ontstekingen (zoals bijvoorbeeld wondroos) te voorkomen.

 

Littekentherapie

Naast oedeem heeft u ook te maken met een litteken dat nog moet genezen. Door de operatieve ingreep kunnen er vervelende littekens ontstaan die trekken, verkleven en/of er niet fraai uitzien. Uiteraard kunt u ook bij Huidzorg Royale terecht voor de juiste behandeling van uw litteken. Dit gebeurt dan weer door middel van littekenmassage, littekentherapie door LPG en lymfetapen.

 

Vergoeding behandeling bij Huidzorg Royale & verwijzing

Oedeem- en littekentherapie komen in aanmerking voor vergoeding door uw zorgverzekering. Voor meer informatie over vergoeding kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekering of u kunt ook altijd informeren bij de huidtherapeute van Huidzorg Royale. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van oedeem en willen u graag verder helpen.

Plan een afspraak

Bij Huidzorg Royale kunt u terecht zonder een verwijzing van de huisarts of specialist. Het is mogelijk om op korte termijn een intakegesprek in te plannen, zelfs op zaterdag en in de avonduren. Onze huidtherapie met de meest geavanceerde apparatuur wordt vergoed door zorgverzekeraars. Met welke behandeling lost Huidzorg Royale uw probleem op? Tijdens de vrijblijvende intake zoeken wij dit voor u uit. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.

Plan een afspraak