Littekentherapie

 

Littekens kunnen overal op het lichaam voorkomen en bijna iedereen heeft er wel een zitten. Wanneer er sprake is van grote beschadiging van de huid duurt het langer voordat de huid geneest en wordt de kans op littekenweefsel groter. Een litteken bestaat uit o.a. bindweefselcellen oftewel collageen. Hierdoor voelt een litteken harder en stugger aan dan de rest van de huid.

Niet elke wond maakt littekenweefsel. Wanneer ons lichaam te veel of juist te weinig bindweefselvezels aanmaakt is het contrast groot en wordt dit een zichtbaar litteken. Afhankelijk hoe de wondgenezing verloopt, heeft dit invloed op de ontwikkeling van een litteken. Bij een atrofische litteken is er sprake van een slechte doorbloeding waardoor de huid weinig tot geen bindweefselvezels heeft aangemaakt. Hierdoor is het litteken ingezonken, de huid dun en wit van kleur. Men kan last hebben van een pijnlijk en trekkerig litteken. Daarentegen is er bij een hypertrofische litteken teveel bindweefselvezels aangemaakt waardoor dit boven de omringende huidgebied groeit. Huidzorg Royale biedt littekentherapie die uit verschillende behandelingen bestaat.

 

Verschillende behandelmethoden littekentherapie

Tijdens het intakegesprek wordt er met u besproken welke therapie voor uw litteken geschikt is zodat u weet wat u ervan kan verwachten. Een littekentherapie kan pas toegepast worden wanneer de wond dicht. De onderstaande behandelmethoden worden vaak gecombineerd.

 

1. Microneedling

De huidtherapeut beweegt een vibrerende pen met minuscule naaldjes over de huid. Door de hoge snelheid wordt er in de huid verticale kanaaltjes in de huid gemaakt. Deze minuscule kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Door een prikkel diep in de huid wordt er nieuwe aanmaak van bindweefselvezels gestimuleerd. Deze bindweefselvezels bevatten groeifactoren die zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine.

 

2. Microdermabrasie

Microdermabrasie is een techniek wat we gebruiken bij het vervagen of vervlakken van littekensweefsel. Met met behulp van diamanten kopjes wordt er een dun laagje van de bovenste huidlaag verwijderd. Tegelijkertijd worden de deeltjes met alle vuil en dode huidcellen opgezogen. Er ontstaat hierbij een soort vacuüm van de huid. Door het afslijpen van de bovenste huidlaag wordt de huid gestimuleerd om van onderaf nieuwe cellen aan te maken. De huidstructuur zal hierdoor verbeteren.

 

3. Peelings

Een peeling is een vloeistof en kan bestaan uit melkzuur, salicylzuur en glycolzuur wat bedoeld is om de huid te verbeteren door de  bovenste laag te laten afschilferen. Het doel van een peeling is de cel vernieuwing te stimuleren waardoor een litteken egaler en gladder wordt.

 

4. Littekenmassage

Door middel van speciale massagetechnieken verbeteren we de doorbloeding, versoepelen de huid en verminderen de cosmetisch littekens. Littekenmassage wordt voornamelijk toegepast bij atrofische en hypertrofische littekens.

5. Endormologie (bindweefselmassage dmv LPG)

Intensieve bindweefselmassage wordt toegepast bij littekens die vastzitten aan de onderlaag. Deze behandeling bevordert de doorbloeding van de huid, stimuleert de doorbloeding en verzacht verhard (litteken) weefsel.

 

6. Siliconenpleister en siliconengel

De siliconenpleister of siliconengel hebben een drievoudige werking. Het herstelt niet alleen de vochtbalans, maar stimuleert ook het proces van de afbraak van het eerst gevormde collageen. Het lichaam maakt vervolgens nieuw goed collageen aan, waardoor het litteken vlakker en zachter wordt.

 

Na de behandeling

Het litteken kan na de behandeling gevoelig aanvoelen en blijft een paar weken rood van kleur. Sommige mensen geven ook aan last van jeuk te hebben van het litteken. Dit betekent dat het litteken aan het werk is en dit hoort bij de genezingsproces. Het advies is de huid goed te beschermen tegen de zonlicht en gebruik te maken van de Doctor Babor Repair Cellular om de huid goed en sneller te laten genezen.

 

Te verwachten resultaat

Voor het mooiste resultaat zijn meerdere behandelingen nodig in kuurverband. Huidzorg Royale biedt verschillende pakketten aan en losse behandelingen. Tijdens het intakegesprek wordt er een behandelplan opgesteld, afhankelijk van de wensen en het probleem.

 

Behandelfrequentie

Het aantal behandelingen kan per persoon verschillen en hangt nauw af van het soort litteken. Afhankelijk van het soort litteken worden behandeling van enkele dagen tot vijf weken herhaald.

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Littekentherapie als toevoeging op oedeemtherapie kan bij een aanvullende verzekering (deels) vergoed worden.  Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met ons.

 

Afspraak maken

U kunt op korte termijn terecht voor een intakegesprek. Het tarief hiervoor bedraagt €25,-. Deze factuur vervalt zodra u besluit om over te gaan tot behandeling. Bij Huidzorg Royale kunt terecht zonder een verwijzing van de huisarts of andere specialist. Daarnaast is de praktijk ook open in de avond en op zaterdag. Heeft u echter verder nog vragen na het lezen van deze pagina, u kunt ons ook altijd direct benaderen!

Maak een afspraak

 

Littekentherapie Tarieven
Littekenmassage: € 45,-
Micro-needling, vanaf: € 75,-
Microdermabrasie, vanaf: € 50,-
Peeling, vanaf: € 60,-

Stel een vraag

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.