Littekentherapie

In deze blog wil ik het hebben over een onderwerp waarvan mensen soms niet weten dat hier verschillende mogelijkheden zijn om deze te behandelen, namelijk littekentherapie. Littekens kunnen we op verschillende manieren oplopen en kunnen ook erg variëren bijvoorbeeld qua omvang en uiterlijk. Littekens die goed verstopt zitten, hebben we vaak niet zoveel last van maar littekens in het aangezicht door bijvoorbeeld acne kunnen vervelende (psychische) klachten met zich meebrengen. Soms kiezen mensen er juist voor om het litteken te laten zitten vanwege een emotionele binding. Zo heeft ieder litteken zijn eigen verhaal. Met littekentherapie kunnen we alle soorten littekens behandelen waarbij hele mooie resultaten worden behaald. Toch wil ik eerst wat dieper ingaan op het litteken zelf, wat zijn littekens nu precies?

Soorten littekens

Voordat een litteken gevormd wordt, gaat hier meestal een trauma aan vooraf. Het litteken kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door een brandwond of heftige acne in het gezicht, of het gevolg zijn van een operatie. Het is de bedoeling dat gewone huidbeschadigingen genezen in de loop van de tijd. De huid kan zich echter ook niet herstellen, waardoor er een litteken achterblijft. Factoren die herstel van de huid kunnen beperken, zijn uw leeftijd, type huid, plaats van het litteken en aanleg voor bepaalde littekens. Al deze factoren zorgen voor het uiteindelijke litteken. Dit litteken is dan weer te onderscheiden in onderstaande soorten.

  • Atrofisch litteken. Dit is het soort litteken wat je vaak ziet nadat iemand ernstige acne heeft gehad. Het litteken ligt hierbij lager dan de huid die er omheen zit. In de huid zie je dan vaak van die kleine ‘putjes’.
  • Hypertrofisch litteken: Hierbij is het litteken verdikt en steekt juist boven de huid uit. Dit litteken zal op de plek van het trauma blijven en ontstaat binnen enkele weken na het trauma.
  • Keloïd. Dit is een verdikt litteken wat zich niet beperkt tot de plek van het opgelopen trauma. Het litteken is vaak groter dan het opgelopen trauma. Een dergelijk litteken kan later ontstaan, zelfs als er geen trauma heeft plaatsgevonden.

 

Littekentherapie voor het verwijderen van littekens

Vanuit huidtherapie zijn er verschillende manieren om een litteken te behandelen. Op voorhand is het vaak lastig aan te geven wat de juiste behandeling is omdat er altijd naar het litteken dient te worden gekeken. Middels de intake kijken onze therapeuten naar de mogelijkheden en stellen een behandelplan op. Het behandelplan bestaat dan uit één van onderstaande behandelingen of een combinatie hiervan:

  • Fractional CO2 lasertherapie
  • MicroNeedling
  • Manuele therapie (littekenmassage)
  • IPL-behandeling (voornamelijk bij roodheid)
  • Camouflagetherapie

We hebben vaak hele mooie resultaten behaald daar waar sommige cliënten dachten dat er geen behandeling mogelijk was. Vooral met de fractional Co2 laser kunnen we echt schitterende resultaten halen bij bijvoorbeeld mensen die in het verleden heftige acne in het gezicht hebben gehad.

Littekentherapie

Thuisproducten om littekentherapie te ondersteunen

Afhankelijk van het litteken en de behandeling wordt vaak met verzorgingsproducten gewerkt. Zo wordt er vaak met speciale (siliconen) pleisters gewerkt die zijn ontwikkeld voor littekens. Bij de behandelingen werd camouflagetherapie benoemd. Wij werken hiervoor met Lycogel en Dermacolor producten. Onze therapeute zal dan kijken welke variant het beste bij uw huid past om het litteken te maskeren.

Litteken verwijderen & vergoeding vanuit de zorgverzekering

Littekentherapie wordt vanuit de zorgverzekeraar soms vergoed afhankelijk van de zorgvraag en het pakket. Wilt u weten of uw litteken in aanmerking komt voor vergoeding van uw zorgverzekeraar? En wilt u weten hoe u voorgoed van uw litteken af kunt komen? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen kijken wat we voor u kunnen betekenen. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars en kunnen u los van de zorgverzekering van deskundig en professioneel advies voorzien omtrent uw litteken. Plan daarom een vrijblijvend adviesgesprek in bij Huidzorg Royale.

 

Advies van Huidzorg Royale bij littekentherapie

Heeft u last van een litteken? En wilt u daar voorgoed vanaf? Vraag dan Huidzorg Royale om advies. U kunt ons telefonisch bereiken via 071-542 68 93.

Plan een afspraak

Bij Huidzorg Royale kunt u terecht zonder een verwijzing van de huisarts of specialist. Het is mogelijk om op korte termijn een intakegesprek in te plannen, zelfs op zaterdag en in de avonduren. Onze huidtherapie met de meest geavanceerde apparatuur wordt vergoed door zorgverzekeraars. Met welke behandeling lost Huidzorg Royale uw probleem op? Tijdens de vrijblijvende intake zoeken wij dit voor u uit. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.

Plan een afspraak