Ons lichaam heeft elke dag energie nodig om te blijven leven, bewegen, denken en goed te kunnen functioneren. Deze energie halen we uit voeding. Aangezien goede voeding erg belangrijk is voor onze gezondheid en de uitstraling van onze huid wil ik het in deze blog hebben over de Glycemische Index (GI). Bij veel problematieken zoals acne, overgewicht, Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) en suikerziekte biedt gezonde voeding vele voordelen, zoals vermindering van klachten of soms zelfs genezing. Hoe zorgen wij voor goede, gezonde en verantwoorde voeding? En wat houdt de Glycemische Index eigenlijk in?
Glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten door het lichaam worden verteerd en omgezet worden in glucose (energie voor het lichaam). Voeding met een lage GI wordt minder snel opgenomen en omgezet. Deze voeding houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en zorgt voor een langer ‘vol’ gevoel dankzij de aanwezigheid van goede vetten en eiwitten. Alle koolhydraten hebben een bepaalde (laag, gemiddelde en hoog) waarde in de Glycemische Index. De GI van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. Een GI kleiner dan 55 is laag, van 55 tot 70 is gemiddeld en groter dan 70 is hoog.
Het nuttigen van voedsel wat veel suikers bevat zorgt voor stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor er via de alvleesklier insuline wordt aangemaakt die de bloedsuikerspiegel weer terugbrengt naar het normale niveau. Wanneer er te veel insuline is aangemaakt, ziet men dit aan symptomen als moeheid, dufheid, slaperigheid en hongerverschijnselen. Voedsel met een hoge GI wordt snel opgenomen in het bloed en zorgt voor bloedsuikerpieken en schommelende bloedsuikers. Hoe hoger de GI-waarde, hoe meer de bloedsuiker stijgt.
Voeding met een lage of gemiddelde GI wordt vaak bij suikerpatiënten en vrouwen met PCOS aanbevolen, omdat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Bij een stabiele bloedsuikerspiegel wordt geen extra insuline aangemaakt en is er dus weinig/ geen resistentie tegen insuline. Daarnaast is voedsel met een hoge GI niet goed voor acnepatiënten. Suikers staan bekend om het feit dat het acne triggert en verergert.
Huidzorg Royale raadt dus voedingsmiddelen met een hoge GI af aan patiënten die last hebben van acne. Heb je last van acne, schrap dan de volgende voedingsmiddelen en dranken: aardappelen, frisdranken, donuts, wit brood en witte rijst. Dat zijn voor de hand liggende voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers en vaak koolhydraten en daarmee slecht voor de huid die te kampen heeft met acne verschijnselen. Minder voor de hand is het feit dat mango’s, peren en watermeloen ook worden afgeraden aan acne patiënten.
Hieronder staan voedingsmiddelen ingedeeld op basis van hun lage, gemiddelde of hoge GI zonder GI-waarde toegevoegd.
Tot slot heb ik een lunch recept met een lage GI die ik graag met jullie wil delen. Je hebt nodig een volkoren tortilla wrap met 3 plakjes kipfilet, ¼ avocado en een paar stukjes paprika (rood, geel of groen, het maakt niet uit welke). Je hebt de wraps snel gemaakt en daarna kun je genieten van een lekkere en gezonde lunch. Je kunt de wraps combineren met een kop groentesoep, waardoor je langer vol zult zitten.
Zoals gezegd kunnen ‘ongezonde’ voedingsmiddelen veel effect hebben op de huid. Huidzorg Royale geeft graag advies op maat ook om huidproblemen weer te verhelpen. Advies met betrekking tot een te volgen dieet en een eerste behandeling om de symptomen te bestrijden. Heeft u vragen of wilt u een eerste intakegesprek plannen? Bel dan 071-5426893
Bij Huidzorg Royale kunt u terecht zonder een verwijzing van de huisarts of specialist. Het is mogelijk om op korte termijn een intakegesprek in te plannen, zelfs op zaterdag en in de avonduren. Onze huidtherapie met de meest geavanceerde apparatuur wordt vergoed door zorgverzekeraars. Met welke behandeling lost Huidzorg Royale uw probleem op? Tijdens de vrijblijvende intake zoeken wij dit voor u uit. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Plan een afspraak