Oedeemtherapie

 

Oedeemtherapie is gericht op overmatige ophoping van vocht in een lichaamsdeel waardoor het lichaamsdeel opzwelt. Plekken waar oedeem vaak voorkomt zijn de voeten, enkels, benen, buik en de longen. De oorzaak van oedeem is teveel vochtaanvoer ten opzichte van de afvoer.

Er zijn drie soorten oedeem die elk een specifiek behandelmethode hebben. Bij lymfoedeem is er sprake van een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel, als gevolg van onvoldoende vocht aan- en afvoer. In een later stadium van lymfoedeem wordt ook lipoedeem gezien. Lipoedeem staat voornamelijk voor vetophoping in de ledematen. Dit als gevolg van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Daarentegen bevindt veneus oedeem zich in de aders. Dit ontstaat door een slechte bloedafvoer vanuit de benen naar het hart. Huidzorg Royale biedt u de volgende behandelingen bij oedeem.

 

Verschillende behandelmethoden oedeemtherapie

Tijdens het intakegesprek wordt er met u besproken welke therapie voor uw oedeemsoort geschikt is zodat u weet wat u ervan kan verwachten. Oedeemtherapie kan vrij snel toegepast worden in een korte tijd na de behandeling. De onderstaande behandelmethoden worden vaak gecombineerd voor het beste resultaat.

 

1. Manuele lymf Drainage (MLD)

Manuele Lymfe Drainage is een zacht pompende massage techniek dat wordt toegepast om het overtollige vocht uit het lichaamsdeel af te voeren. Daarnaast stimuleert MLD de werking van het lymfstelsel. Door specifieke oedeem- en fibrose (litteken) grepen, om de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren, kan het verharde oedeem naar oedeemvrije plekken verplaatst worden. Tevens wordt het littekenweefsel soepeler gemaakt. De huidtherapeute start oedeemtherapie meestal met MLD. Hierbij wordt het lymfsysteem geactiveerd en het vocht naar de lichaamsdelen gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden.

 

2. Ambulante Compressie Therapie (ACT)

Ambulante Compressie Therapie wordt ook wel zwachtelen genoemd. De behandeling bestaat uit beweging en tegendruk. Door verbanden aan het desbetreffend lichaamsdeel aan te brengen ontstaat er tegendruk. De tegendruk bevordert zoveel mogelijk de bloedcirculatie. Dit verbetert weer de doorbloeding waardoor de klachten afnemen. Hierna volgt het aanmeten van steunkousen. Tevens worden er oefeningen gegeven voor thuis. De oefeningen zijn gericht op het mobiliseren van oedeem en het verbeteren van bewegingsfuncties.

 

3. Endormologie

Endermologie is een unieke behandelmethode voor de huid en het onderliggende weefsel, waarbij een apparaat door middel van vacuümtechniek een intensieve bindweefselmassage op de huid uitvoert. Dit vindt plaats door een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Endermologie wordt medisch gebruikt bij lymfoedeem, lipoedeem, bestraalde huid, pijn aan spieren of gewrichten en littekens. Cosmetisch wordt het bij cellulitis gebruikt om vastzittende vetophoping los te maken.

Doel van de massage is:

  • Verbeterde stofwisseling en bloedcirculatie
  • De huid wordt soepeler, steviger en gezonder (door vorming van elastinevezels en collageenvezels)
  • Vermindering van cellulitis (sinaasappel huid)
  • Verbeterde contouren
  • Onderhuidse verklevingen als littekens en cellulitis worden losgemaakt

 

4. Lymftaping

Lymfetaping is een methode om vocht af te voeren. Het wordt op een speciale manier op de huid aangebracht, waardoor het de lymfe afvoer stimuleert en verbetert. De tape blijft een week op de huid zitten. Op lichaamsdelen waar zwachtels lastig aangebracht kunnen worden bijv. romp, is lymftaping ideaal.

 

5. Therapeutische Elastische Kousen (TEK)

Therapeutisch Elastisch Kousen worden in de volksmond ‘steunkousen’ genoemd. Steunkousen worden aangemeten wanneer het ledemaat vochtvrij is en/of de zwelling niet meer afneemt. Het doel van TEK is het behouden van het behaalde resultaat. Doordat de steunkousen een constante druk uitoefenen op het desbetreffende lichaamsdeel wordt er toename van vocht tegen gegaan. De steunkousen zijn in diverse kleuren in zowel confectie als maatwerk leverbaar.

 

Na de behandeling

Afhankelijk van het soort therapie verschilt het wat u kunt verwachten na een behandeling. Na ACT en het aanbrengen van TEK voelt u compressie op de huid, waardoor het vocht beter wordt afgevoerd. Na MLD en endormologie behandeling voelt u zich ontspannen en daarbij zijn de verhardingen soepeler. De lymftape voelt u nauwelijks op de huid. Doordat het de huid optilt wordt het vocht afgevoerd.

 

Te verwachten resultaat

Door oedeem aan het begin van de behandeling intensief te behandelen is het mogelijk dat oedeem sneller reduceert. Tijdens het intakegesprek wordt er een behandelplan opgesteld, afhankelijk van de wensen en het probleem zodat u weet wat u kunt verwachten. Wanneer oedeem afneemt en de klachten verminderen worden de behandeling afgebouwd van bijvoorbeeld twee keer in de week naar een keer in een week. Het einddoel van de behandeling is dat u zelfstandig wordt door te werken aan zelfmanagement.

 

Behandelfrequentie

Het aantal behandelingen kan per persoon verschillen en het hangt nauw af van het soort oedeem en van de ernst. De behandeling kan variëren tussen een tot twee keer in de week tot een keer in de maand wanneer het afgebouwd is.

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Littekentherapie als toevoeging op oedeemtherapie kan bij een aanvullende verzekering (deels) of volledig vergoed worden.  Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met ons.

 

Afspraak maken

U kunt op korte termijn terecht voor een intakegesprek. Het tarief hiervoor bedraagt €25,-. Deze factuur vervalt zodra u besluit om over te gaan tot behandeling. Bij Huidzorg Royale kunt terecht zonder een verwijzing van de huisarts of andere specialist. Daarnaast is de praktijk ook open in de avond en op zaterdag. Heeft u echter verder nog vragen na het lezen van deze pagina, u kunt ons ook altijd direct benaderen!

Maak een afspraak

 

Oedeemtherapie

Ervaringen

“Vanwege lymfoedeem ben ik in behandeling bij Huidzorg Royale. De huidtherapeute heeft heel veel expertise en ervaring en de klant wordt als  koning (zelfs keizer) behandeld. De behandelingen zijn effectief en geven je een ontspannen en goed gevoel. Iemand met huidproblemen zal ik altijd adviseren zich bij Huidzorg Royale te laten behandelen. De huidtherapeute zet zich voor meer dan 100% in voor de klant en is op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en nieuwe technieken op het gebied van huidtherapie.”

- Ria

Ervaringen

“Jaren veel last van ongewenst haargroei op mijn benen gehad. De definitieve ontharing is voor mij een uitkomst. En vooral dat laten behandelen bij Huidzorg Royale. Uitstekend werk wordt er geleverd.”

- Marjolein

Tarieven Oedeemtherapie
30 minuten: € 42,-
60 minuten: € 84,-

Stel een vraag

Ervaringen

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.