Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid haar eigen pigmentcellen aanvalt. Er ontstaan melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm. Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan maar komt meestal rond het 20ste levensjaar tot uiting. Het hebben van vitiligo brengt psychosociale problemen met zich mee. Schaamtegevoelens en onzekerheid hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het leven. Omdat de voortgang van vitiligo niet te voorspellen is.

 

Wat is de oorzaak?

Hoe vitiligo ontstaat is onbekend. Wel wordt er een duidelijk verband gezien met erfelijkheid. Het feit dat deze huidaandoening vaak voorkomt binnen één familie wijst op erfelijke aanleg. Volgens de onderzoekers bestaat er een auto-immuuntheorie. Namelijk dat het immuunsysteem antistoffen maakt tegen het eigen lichaam en deze vervolgens aanvalt, waardoor de pigmentcellen kapot gaan. Verder zijn er bepaalde factoren die vitiligo eventueel kunnen verergeren: stress, zwangerschap, ziekte en huidschade.

 

Wat is de behandeling van Vitiligo?

Zolang vitiligo niet storend wordt ervaren is het advies om er niets aan te doen. Wanneer dit echter wel het geval is bestaan er een aantal behandelingen. De behandeling van vitiligo is nogal moeilijk en moeizaam. Men moet veel geduld hebben en eventueel psychische ondersteuning krijgen mocht dit nodig blijken. Helaas bestaat er ook geen volledige garantie op genezing. Wel zijn er bepaalde behandelingen waardoor er na verloop van tijd verbetering optreedt: Corticosteroïden (ontstekingsremmers), UVB en PUA behandeling, huidtransplantatie en de omgekeerde methode. Deze behadelingen hebben als doel om uitbereiding te voorkomen, terugkeer van pigment te stimuleren en bij de uitgebreide vorm van vitiligo de weinig gepigmenteerde huid te bleken. Deze behandelingen worden natuurlijk in het ziekenhuis uitgevoerd onder begeleiding van een dermatoloog.

 

1. Beschermen van gedepigmenteerde huid tegen de zon

Het gebruik van een zonnebrandmiddel is essentieel als het gaat om beschermen van de gedepigmenteerde huid. Een goede SPF of zonnebrandmiddel van factor 50 voorkomt dat een gedepigmenteerde huid verbrandt. Wel moet de SPF regelmatig dagelijks aangebracht worden bij contact met de zon.

 

2. Camouflagetherapie

Bij camouflagetherapie gaat de huidtherapeute samen met u op zoek naar de juiste kleur camouflage wat overeenkomt met uw huidskleur. Eenmaal de juiste kleur gevonden, gaat de huidtherapeute u instrueren hoe het product aan te brengen. De kleurafwijkingen en littekens op uw huid kunnen voor onprettige gevoelens zorgen waardoor u gevoelens van schaamte en onzekerheid kunt krijgen. Meer info over Camouflagetherapie.

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij een aanvullende pakket wordt de behandeling van vitiligo in het gelaat meestal (tot een bepaald bedrag) vergoed door zorgverzekeraars. Dit is afhankelijk van uw polis en de polisvoorwaarden. Huidzorg Royale heeft contracten met alle zorgverzekeraars. U kunt het altijd navragen bij uw verzekering of contact opnemen met de Huidzorg Royale.

Maak een afspraak

 

Vitiligo

Stel ons uw vraag:

Telefoon nummer:
071-5426893

© Huidzorg Royale 2019 - All Rights Reserved | Website door: Donkeys & Co.